- Er is nog lang geen witte rook voor de overname van Tata Steel Nederland door het Zweedse staalbedrijf SSAB.
- De Zweden praten sinds enkele maanden met het Indiase Tata Steel over de verkoop van het Nederlandse onderdeel. Twee grote aandeelhouders van SSAB zouden sceptisch zijn.
- Als de twee er uiteindelijk niet uitkomen zorgt dat voor de vestiging in IJmuiden waarschijnlijk voor nieuwe onzekerheid.
- De overname door SSAB zou de Nederlandse staalactiviteiten eindelijk verlossen van het zwaar verlieslatende Britse deel van Tata Steel.
De gesprekken tussen Tata Steel en het Zweedse staalbedrijf SSAB over de verkoop van het hoogovencomplex in IJmuiden en andere Nederlandse activiteiten van Tata vlotten niet echt.
Dat schrijft de Zweedse zakenkrant Dagens Industri op basis van ingewijden. De twee grootste aandeelhouders van SSAB zouden sceptisch zijn over de plannen.
Het gaat om Industrivarden en LKAB. Deze aandeelhouders hebben elk meer dan 10 procent van het stemrecht bij SSAB in handen en zijn dus erg machtig.
Het aandeel SSAB kreeg er maandag in Stockholm ruim een tiende aan beurswaarde bij. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws, omdat het SSAB veel geld zou besparen als het bedrijf afziet van de overname.
Snelle deal lijkt hoogst onzeker
Half november werd bekend dat het Indiase Tata Steel onderhandelt met SSAB over de verkoop van het Nederlandse onderdeel aan de Zweden. Naar verluidt zou SSAB miljarden dollars willen betalen en volgens eerdere geluiden zou de deal mogelijk in januari al rond komen. Maar dat laatste lijkt nu opeens onzeker.
Volgens vakbondsbestuurder Peter Boëseken van CNV zou het jammer zijn als de gesprekken met de Zweden afketsen, want beide partijen passen volgens hem goed bij elkaar. Maar hij benadrukt ook dat in dit soort processen niet te vroeg conclusies moeten worden getrokken. Onderhandelingen kunnen soms best lang duren, aldus de CNV'er.
Ook Cinta Groos, voorzitter van de centrale ondernemingsraad in Nederland van Tata Steel, denkt er zo over. Ze geeft aan dat vorig jaar wellicht ten onrechte het beeld is ontstaan dat de partijen er snel uit zouden komen. "Voor zover wij weten wordt er nog steeds gepraat", zegt ze. Die gesprekken vinden op hoog niveau plaats, tussen de top van Tata in India en het bestuur van SSAB.
Nieuwe onzekerheid dreigt voor Tata Steel in IJmuiden
Als de twee er uiteindelijk niet uitkomen zorgt dat voor de vestiging in IJmuiden waarschijnlijk voor nieuwe onzekerheid. De overname door SSAB zou de Nederlandse staalactiviteiten eindelijk verlossen van het zwaar verlieslatende Britse deel van Tata Steel.
Voormalig minister Eric Wiebes van Economische Zaken stelde eerder ook dat de deal hem wel aantrekkelijk leek. Volgens Groos heeft Tata Steel beloofd de Britse en de Nederlandse tak sowieso van elkaar te scheiden, maar het bedrijf heeft daarover nog geen adviesaanvraag naar de ondernemingsraad gestuurd.
Tata Steel Nederland telt in totaal 13.000 tot 14.000 medewerkers. Die werken niet allemaal in IJmuiden. Elders in het land heeft het bedrijf ook nog vestigingen. Ook andere Tata-locaties op het Europese vasteland horen bij de Nederlandse tak, waarin SSAB geïnteresseerd is.
Een woordvoerster van Tata Steel Europe heeft aangegeven over de onderhandelingen met de Zweden niets te kunnen bevestigen en niet in te gaan op speculaties. "Tijdens het proces doen we geen uitspraken, behalve als we echt nieuws te melden hebben", aldus de zegsvrouw.